Langkau ke kandungan utama

Kisah Wang KWSP/EPF: Sekadar Renungan

Pada tahun 1969 ayah saya meninggal dunia dan entah siapa yang tolong urus sebab saya masih berusia 11 tahun. Mak pergi dapatkan pengesahan Tok Penghulu dan tak lama arwah dapatlah sekitar RM500.

Kemungkinan urusan pengeluaran ini dibantu oleh pihak ketiga maka heboh juga mak jadi 'janda kaya' hinggakan jam 11 malam orang datang nak pinjam untuk buat sunat anaknya. Tapi jawab mak cukup fist class, "duit ada tapi kat pejabat pos". Masa tu belum wujud Bank Simpanan Nasional.

Ketika nak ambil SPM semasa dalam tingkatan 4, emak minta saya tolong uruskan keluarkan KWSP mak yang belum diambil lagi. Dengan tulisan tangan saya guna kemahiran mengarang surat hasil belajar kat sekolah. Pengeluarannya berjaya dikeluarkan tanpa sesiapa tahu kecuali saya.


Itulah hasil simpanan mak dan ayah semasa jadi pekerja estet. Tapi mak saya penjimatnya orangnya. Jika duit dah jadi 50 ringgit jangan harap nak digunakan. Kalau duit seratus lagilah dipegangnya erat-erat. Saya kata mak kedekut maklumlah saya tak boleh memandai wang miliknya.


Tahun 1988 saya keluar 100% duit KWSP. Akhirnya baru saya tahu rupa-rupanya keluaran itu termasuk wang milik majikan😁.


Kenapa saya catatkan kisah ini yang agak peribadi? Mudah saja. Jika kita tak perlu sangat atau sesak sangat usah keluar walaupun orang kata itu hak kita. Ia wang simpanan hari tua.


Cuba bayangkan selepas pencen saya ke pejabat KWSP dan rupa-rupanya masih ada berbaki agak lumayan. Saya keluar habis.


Tiga hari sebelum saya berangkat pergi umrah, saya menerima emel dari KWSP bahawa wang sudah masuk ke dalam akaun bank. Saya melangkah penuh yakin.
Duit kita hak kita. Kita nak buat apa itu urusan kita. Cuma kita susah tak semua yang akan membantu.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Setelah Anda Bersara

Oleh: Haji Abd. Raai bin Osman PJK: |  KWSP Anda  | Kenali Scammer | Kesihatan Dan Wang Setelah Bersara  | Selepas Lima Tahun Kita Bersara | Seorang yang pernah menjawat jawatan JUSA bersalam dengan saya dan saya mengucapkan selamat bersara. Beliau bertanya macam mana suasana selepas bersara? Saya senyum. Senyuman saya itu membuatkan beliau berkata "seronokkan tak payah fikir apa-apa, boleh lama kat masjid atau surau...", saya ketawa kecil dan mengakui kata-kata tokoh yang baru bersara seminggu. Saya pernah menemui orang yang lebih veteran telah bersara sejak 10, 16 tahun lalu. Mereka bahagia. Ada pula yang saya temui yang baru bersara 2 atau tiga tahun mereka seperti kurang selesa. Itu semua rezeki masing-masing yang sukar kita ramalkan. Paling bahagia ada yang setahun lepas bersara meninggal dunia. Ada rakan saya dalam tempuh belum setahun bersara dapat panggilan menunaikan haji. Lebih menarik ada rakan yang bersara sudah menunaikan haji, melancong ke negara ora

Boria dan Dikir Barat

Boria adalah sejenis teater yang amat popular di negeri utara Malaysia, terutama Pulau Pinang. Secara umumnya asal permainan boria dikaitkan dengan peristiwa Karbala di Parsi. Persembahan boria mempunyai dua segmen iaitu sketsa dan nyanyian. Nyanyian boria diketuai oleh seorang tukang karang (biasanya akan memegang tongkat penunjuk ketika menyanyi). Rangkap karangan boria yang hujung sukukatanya sama setiap rangkap kisahnya berkaitan dengan sketsa yang dipersembahkan. Sailor yang terdiri lebih dari enam orang di belakang tukang karang akan menyanyi dengan mengulangi rangkap pertama nyanyian tukang karang tadi. Alat-alat muzik boria telah berubah mengikut peredaran masa. Namun begitu penggunaan alat-alat muzik seperti violin, marwas, gendang panjang, akordian, harmonika adalah digalakkan. (wikipedia). Dikir Barat merupakan satu persembahan negeri Kelantan yang disampaikan secara berkumpulan. Setiap kumpulan biasanya diketuai oleh seorang

Empat Jam Dalam Bilik Bedah

Bilik Bedah: Itulah papan tanda yang mengerikan bagi seorang pesakit selain Bilik Mayat! Saya di bawah masuk oleh petugas bilik bedah untuk kali keenam dan kali kedua tahun ini. Ketika masuk suasana bilik bedah sudah jadi biasa walaupun peralatannya jarang diketahui umum. Ini adalah kesekian kali saya akan dibedah tanpa tidur sepenuhnya (bius). Kali ini melibatkan organ jantung. Jika buat BayPass pasti tidur sepenuhnya. Jam sudah 2.30 petang ini bermakna saya sudah puasa 14 jam 30 minit sejak tengahmalam tadi. "Ok tuan saya akan bius" kata doktor dituruti sakit di bahagian celah paha. Tidak lama lepas itu terasa darah mengalir dan saya pasti proses bedah telah bermula. Terasa doktor memasukkan tiub untuk proses Angeogram. Doktor kepada saya selepas itu saluran tuan tersumbut 100%. Sebelum itu 96%. Oh saya beristiqfar. "Baik tuan saya akan Drill selepas masuk bellon". Apa yang saya rasa? Terasalah sedikit sengal di dada. Pastinya di saluran jantung. Takut? Sudah pas