03 September 2010

Pulau Sangga, Kuala Sepetang

Pulau Sangga, Kuala Sepetang jarak pelayaran dengan bot lebih kurang 30 minit. Semasa hari pertama berbincang dengan Along seorang pengendali bot di Kuala Sepetang memberitahu pulau ini didiami oleh penduduk yang terdiri daripada bangsa Cina yang tidak tahu berbahasa Melayu. Along tidak yakin samada mereka boleh atau tidak menerima kunjungan peserta bengkel fotografi UKM pada 11-13 Oktober kelak. 
Aktiviti keagamaan di Pulau Sangga


Murid dalam kelas ini hanya lima orang.
Namun ketika tiba di Pulau Sangga kami berpeluang naik ke pulau tersebut yang mempunyai penduduk sekitar 50 keluarga. Saya dan rombongan yang diketuai Hj Ismail Ibrahim dan saudara Kamarul Ariffin seorang Juruvedio. Kamarul boleh berhasa Manderin mampu membuat komunikasi dengan mereka dan memberikan kesan positif kehadiran kami di pulau tersebut.

Di Pulau Sangga kami berpeluang bertemu Guru Besar Sekolah Rendah Jenis Kebangsaan Cina PDay Chee. Murid seramai 29 orang sedang menonton TV Pendidikan semetera guru-guru sedang bermesyuarat dengan Guru Besarnya. Guru Bahasa Melayu seorang berbangsa Cina. Mereka tinggal di sini dan setiap hujung minggu akan pulang bertemu keluarga.


Sekolah mereka diletakkan dalam ketogeri pedalaman namun semangat guru-guru tidak luntur untuk mendidik anak bangsanya. Menurut guru besarnya, ramai anak-anak murid di sini tidak meneruskan pelajaran keperingkat lebih tinggi kerana mereka lebih selesa mencari rezeki menjadi nelayan.

Kuala Sepetang (Port Weld)

Sebut Port Weld ia umpama sebuah pelabuhan terkenal di luar negara. Apabila menyebut Kuala Sepetang ia lebih melambangkan ciri-ciri tempatan. Tambahan ketika saya memberitahu rakan-rakan hendak bertugas di Kuala Sepetang pada 1 September lalu, semua orang akan berkata jangan lupa makan Mi Udang.

Tugu peringatan keretapi pertama di Tanah Melayu bermula tahun 1885
Kuala Sepetang merupakan nama asal bagi Port Weld. Kuala Sepetang adalah nama rasmi yang telah diisytiharkan oleh Kerajaan Negeri Perak. Kuala Sepetang terletak di kuala sungai yang menghadap Selat Melaka di sebelah barat iaitu di negeri Perak dalam daerah Taiping.

Tempat yang berhampiran dengannya ialah Matang, Au Long, Kamunting dan Taiping. Kawasan ini merupakan kawasan paya bakau yang sangat luas. Hutan paya bakau ini diuruskan oleh Jabatan Perhutanan Matang.

Sepetang merujuk kepada keindahan sinaran merah matahari di ufuk barat. Sinar merah suria di titik horizon Selat Melaka boleh menimbulkan nostalgia kepada sesiapa sahaja yang pernah menikmatinya.

Kuala Sepetang kemudian ditukar nama kepada Port Weld. Menjadi kelaziman pegawai British untuk menamakan sesuatu tempat, bangunan dan jalan raya mengunakan nama sahabat-sahabat mereka dari British. Nama 'Weld' diambil daripada nama Sir Frederick Weld yang telah tiba di Taiping pada tahun 1881 dan meningkatkan kemudahan infrastruktur Taiping sebagai ibu negeri Perak. Ini termasuklah jalan raya, kegiatan industri, perlombongan, bangunan pentadbiran, sekolah dan sebagainya. Nama beliau turut diabadikan pada Jalan Weld Road (Jalan Raja Chulan) di Kuala Lumpur. Upper Weld Road di Singapura dan Weld Quay di Pulau Pinang. Beliau dilahirkan di Bridport, Dorset, England pada 9 Mei 1823 dan meninggal dunia di Chideock, New Zealand pada 20 Julai, 1891.(Wikipedia)Lokasi Kuala Sepetang menarik kerana kampung nelayannya. terdapat dua bangsa utama yang menghuni di sini iaitu Melayu dan Cina. Malahan apabila ke sana saya mendapati aktiviti penangkapan ikan dan mecari kerang dan hasil laut lain menjadi penyumbang utama kepada negara kita.


Kuala Sepetang menjadi tumpuan utama pelancong kerana ia berhampiran Bandar Taiping (12 km saja). Malahan ia menjadi penyumbang kepada aktiviti pelancongan kerana ada hubung kait dengan sejarah Taiping.

Takdir Allah

  Jika anda membaca status saya tentang hubungan anak, isteri, suadara mara bukan bermaksud saya ada masalah dengan mereka. Mereka tiada mas...