Keluhan seorang pengembara di bumi sendiri

Malam pertama saya di Hotel Geopark Langkawi yang terletak bersebelahan komplek  "Cable Car"  pada 4 Julai lalu telah dapat menyertai perjumpaan dengan urusetia Program Mobality Pelajar UKM. Ketika sesi memilih lokasi untuk singgah makan tengahari Prof Madya Dr Chek Aziz telah memberi pendapat agar tidak singgah di Pulau Mempelam kerana tandasnya tidak sempurna.

Keesukan hari kami telah mendaki Telaga Tujuh untuk melihat air terjun di situ. Setelah hampir dua jam di sana, kami turun. Ketika turun saya singgah sebentar di tandas. Aduh.... azabnya tuhan sahaja yang tahu kerana tandas yang tidak sempurna. Ketiadaan air menyebabkan tandas tersebut cukup kotor.

Inikah wajah Langkawi yang kita harapkan, sedangkan lokasi Telaga Tujuh menjadi tumpuan pelancong kerana letaknya berhampiran kereta kebel.

Satu lagi tempat yang perlu diadakan tandas awam ialah di jeti untuk melawat Pulau Dayang Bunting.Pada hemat saya kemudahan tandas awam amat perlu diambil perhatian. Biarpun pelancong perlu membayar 50 sen seperti di Pulau Dayang Bunting, namun keselesaan amat diperlukan.

Saya sudah banyak kali ke Langkawi. Namun kemudahan tandas akan menjamin keselesaan pelancong. Saya mengharapkan keadaan ini akan lebih baik di masa akan datang.

- Salam hormat dari Langkawi , 8 Julai 2010.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Setelah Anda Bersara

Boria dan Dikir Barat

Istana Di Jabal Habsyi, Madinah