14 Mac 2009

Kelebihan ada pada semua orang

Hari ini saya mengadakan kuliah Seni Foto untuk hari ke-10 untuk semester 2 sesi 2008-2009. Masih berbaki 4 kali kuliah. Bulan April nanti pelajar yang sedang mengikuti kuliah saya akan menamatkankan kursus Seni Foto.

Justeru akan genaplah untuk tahun ke-12. Saya memulakan tugas mengajar pelajar-pelajar bagi kursus Seni Foto Program Ko-Kurikulum UKM sejak tahun 1997. Maka bulan April akan menyaksikan perpisahan saya dengan anak-anak pelajar seramai 34 orang. Mereka saya didik seperti anak-anak. Malahan saya menggunakan kaedah simple. Jikalau mereka ada masalah yang besar saya akan cuba memudahkan mereka.

Maklumlah kursus ini terpaksa diadakan hari Sabtu jam 9 pagi. Jadi faham-faham sajalah hari Sabtu semua orang bercuti, mereka perlu datang ke kuliah selama 3 jam. Lagi-lagilah saya sejak menjadi tenaga pengajar sambilan kursus ini tidak pernah merasa cuti hari Sabtu. Malahan sejak hampir dua bulan saya tidak merasai hujung minggu kerana bukan sahaja hari Sabtu tidak bercuti, malahan hari Ahad juga ada saja aktiviti sebagai perunding seni foto. Jikalau tidak berceramah, saya akan dijemput menjadi juri pertandingan seni foto. Namun semua ini akan menjadi sejarah dan nostalgia setelah saya bersara kelak.


Ketika sesi berbincang mengulas satau topik "kaitan seni foto dengan kerjaya hakiki" saya lihat semua pelajar begitu bersemangat menyampaikan pendapat. Bukan sahaja pelajar melayu, pelajar berbangsa Cina, India juga dapat memahami maksud tajuk tersebut. Seorang pelajar OKU (pekak) namanya Lee dapat memberi pendapatnya yang bernas menerusi Jurubahasa Isyaratnya (2 orang pelajar yang sedang menjalankan latihan industri). Sementara menunggu masa berbincang tamat, kumpulan mereka sempat belajar bahasa isyarat.


Kesimpulannya saya perolehi semua pelajar mempunyai kebolehan. Cuma masih perlu dimantapkan agar lebih berkesan.

08 Mac 2009

Bagaimana saya mengukir kisah dari Sik ke Bangi?

Kisah Dari Sik ke Bangi mendapat respon yang amat mengalakkan dari beberapa orang yang telah membaca ruangan tersebut. Justeru, bagaimana saya boleh mengingati semua itu. Ya, kenangan 40 atau 30 tahun lalu bukan mudah untuk diingati kembali.

Saya tidak tahu kenapa ingatan tentang kisah-kisah lama amat mudah diungkit kembali apabila saya berada didepan PC. Mungkinkah orang-orang seusia saya berkeadaan begini? Pertanyaan ini saya lontarkan kerana semasa arwah emak masih hidup dia sering berkeadaan begini. Suka membawa kisah-kisah silam seperti zaman pendudukan Jepun di Tanah Melayu. Agak banyak juga saya rakam dalam ingatan cerita-cerita kekejaman Jepun. Malahan suatu ketika saya amat berminat siri Shogun di TV. Emak boleh masuk ke dalam bilik semata-mata tidak mahu melihat muka-muka Jepun.

Berbalik pada Sik ke Bangi saya banyak menggunakan diari-diari lama. Tahukah anda lagi-lagu lama boleh membawa nostalgia kita. Justeru, semasa mendengar lagu-lagu nyanyian Sharifah Aini, Refeah Buang, Hail Amil dan Uji Rashid dan banyak lagi membolehkan saya merakamkan kembali banyak nostalgia.

Takdir Allah

  Jika anda membaca status saya tentang hubungan anak, isteri, suadara mara bukan bermaksud saya ada masalah dengan mereka. Mereka tiada mas...