Pasar Tamu, Ikan Terubuk, Kek Lapis dan Tikar Sarawak

Hari akhir di Kuching kami berpeluang ke Pasar Tamu. Pasar Tamu adalah pasar minggu seperti di mana-mana. namun terdapat sedikit keistimewaannya.

Sebelum ke Pasar tamu dengan dua buah bas, Dr CK sudah memberi peringatan kepada semua pelajar jangan membeli banyak barang kerana kapal terbang yang akan membawa mereka hanya membenarkan membawa bag yang telah dihadkan sahaja. Kata Dr CK jikalau membeli lebih dari had yang dibenarkan pelajar perlu membayar sendiri. Mereka ke Pasar Tamu sekadar meninjau cara perniagaan dijalankan.

Saya, Ismail, Daud dan Ramli tidak terlibat dalam kes ini kerana balik dengan penerbangan yang berbeza dengan rombongan pelajar. Apa lagi, saya dan Ismail shopping "sakan"**.

Balik tanpa membawa ikan terubuk masin, kek lapis tidak boleh dikatakan sah ke Sarawak. Ini merupakan satu keunikan apabila kita berpeluang melancong ke Sarawak.

Oleh kerana penerbangan balik ke KLIA dari Kuching pukul 8 malam maka kesempatan untuk shopping tikar Sarawak masih ada.


Ketika menunggu barang-barang di tempat tuntutan bagasi baru saya perasan hampir kebanyakan penumpang dari Kuching membeli kek lapis dan tikar Sarawak.


** Sakan: hebat.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Setelah Anda Bersara

Boria dan Dikir Barat

Istana Di Jabal Habsyi, Madinah