24 Julai 2022

Ketika Saya Sekeluarga Positif Covid

 1. Catatan Covid 1: Saya, Acik Mah dan Nur Aqilah Raai positif Covid. Sebarang perjumpaan dihentikan sehingga tempuh kuarantin tamat.

Dialisis pun kena buat ikut jadual dan tempat khas. Temujanji di HCTM kena tunda.
Azab juga dua malam tak boleh tidur...Doakan buat kami ye..

2. Catatan Covid 2 : Dua malam saya tidak tidur. Tidur jam 11 malam jam 12 tghmalam dah terjaga sampai jam 4 pagi saya dah tak boleh tidur.
Kahak, lendir air liur hampir suku baldi kecil saya keluarkan. Mulanya saya fikir mungkin sebab saya terlebih minum air. Dada pedih, tekak penat kerana batuk. Bila ingat kembali macam batuk semasa saya tunai haji tahun 2019.
Biasanya sekitar jam 2 hingga 3 pagi saya akan kejut Acik Mah yang sedang nyenyak tidur walaupun dia dan Nur Aqilah Raai juga demam.
Acik Mah akan urut dada saya. Amat luar biasa sakitnya. Sejak saya buat Dialisis tak pernah demam, batuk dan selesema kecuali hujung tahun 2019 saya demam kerana ada jangkitan kuman.
Pagi tadi saya buat swap test sebelum pergi dialisis mengejutkan apabila keputusannya positif. Saya buat test kepada Acik Mah dan Aqilah juga positif. Malam ini anak saya yang tinggal di Petaling Jaya juga positif. Mujur Nur Atiqah yang tinggal di Terenganu tidak balik beraya.
Sejak Covid menjadi virus ganas inilah pertama kali keluarga saya terkena penyakit ini. Walaupun saya dan keluarga memgambil langkah pencegahan misalnya balik dari mana-mana kami akan mandi, namun apakan daya kami tak dapat menahannya.
Saya lihat sebenarnya SOP di masjid surau telah longgar. Surau taman saya ada jemaah yang datang tak pakai mask. Tidak bawa sejadah. Kalau bawa sejadah mereka akan lipat dua atau bawa sejadah kecil. Justeru saya ingin menyarankan jangan abaikan SOP yang sedia ada.
Azab sekali dan saya harus kurantin dalam rumah kecuali jika pergi buat dialisis.

3. Catatan Covid 3: Selepas 48 jam didapati ada jangkitan Covid saya masih lemah. Saya dan Acik Mah serta Nur Aqilah Raai hidup dalam suasana kurantin.
Kami tak banyak bercampur di antara tiga beranak kerana saya kuatir jika virus yang menyerang kami berbeza-beza sifatnya. Malah sebelum Virus Covid menyerang saya difahamkan virus selsema ada lebih seribu jenis.
Saya banyak menerima cadangan memakan herba. Terima kasih atas cadangan itu namun saya harus waspada kerana saya pesakit buah pinggang yang tidak digalakkan mencuba herba kerana ia akan mengecutkan lagi buah pinggang.
Apa yang saya alami sejak 48 lalu saya mengalami sedikit demam, selsema dan batuk. Jika dulu sebelum dialisis say boleh minum air suam setidak-tidaknya 1.5 liter. Sekarang saya hanya boleh minum hanya 500ml.
Inilah beberapa masalah bagi kami pesakit kronik. Doa? Ya itu sudah pasti saya lakukan sebab tu saya tulis EBook yang bertajuk Kuasa Doa. Sila klik http://duniaraai.blogspot.com/.../06/ebook-kuasa-doa.html...
Oleh itu saya ingin mengajak semua yang membaca catatan in agar usah anti vaksin. Ambillah vaksin agar ia satu usaha kita selain berdoa kepada Allah.
Nota gambar: Ada kawan Aqilah yang sudi membantu membelikan ubat, roti, kurma. Terima kasih hanya Allah yang membalas portolongan ini dalam tempuh kurantin kami.

4. Catatan Covid 4: Kita kena percaya kata hati jika kita sering bersama Allah.
Anak sulong saya ingin balik ke Bangi kerana cuti agak panjang. Oleh kerana suaminya berada di pelantar minyak maka saya tak izinkan dia pulang.
Allah Maha Pengasih apabila anak saya tak jadi balik beraya Aidil Adha dan saya, isteri dan anak bongsu terkena Covid maka saya beritahu dia semuanya itu aturan Allah. Jika dia balik sudah pasti Covid akan berjangkit kepadanya.
Cuba bayangkan apa yang dirasai oleh anak saya. Namun yakinlah jika kita dekat dengan Allah pasti ada bantuan daripada-Nya
5. Catatan Covid 5: Mungkin ada yang berkata, kenapa saya suka menulis bab- bab penyakit yang saya alami. Kadang-kadang hingga hal dalam bilik bedah saya ceritakan.
Allah mentakdirkan saya dijangkiti Covid. Sejak 2020 saya jadi terganggu apabila setiap hari menonton sida g media KP KKM. Setiap kali data kematian melibat pesakit jantung, buah pinggang saya jadi fobia.
Ya jika anda sihat maka berbagai pendapat anda boleh guna untuk mengikut atau tidak SOP atau pengamal antivaksin. Bagi kami yang tiga kali keluar ke pusat dialisis berbagai kerisauan berada dalam hati.

6.Catatan Covid 6: SOS sudah bermula di hari keempat walaupun makanan masih ada tetapi plan kecemasan jika minta bantuan jiran (wang boleh bank in).
Syukur Alhamdulillah Allah beri ujian ini.

7. Hari ke-8 masih positif. Kurantin bersambung. Buat rawatan Dialisis di bilik khas dengan pemantauan nurse yang berpakaian khas. Semoga Allah terus memberi ketabahan.
Aqila juga sambung kurantin. Acik Mah dah pulih.

8. Alhamdulillah.....hari ke-10 ujian Covid menunjukkan ianya negatif.
Terima kasih kepada keluarga yang memberi kerjasama depang tempuh kurantin. Rakan-rakan yang mendoakan kepada saya da keluarga. Staff pusat dialisis yang mengawasi saya sepanjang! 10 hari.
Patuhi SOP dan waspada setiap masa.
Tiada huraian foto disediakan.

Mengenang Peristiwa Tunai Haji:

MUSIM HAJI 1443/2022 TELAH BERAKHIR. RAMAI HAJI DAN HAJAH TELAH KEMBALI KE TANAH AIR DAN MENINGGALKAN KENANGAN DAN RINDU TIDAK ADA PENGHUJUNGNYA. JIKA ADA JEMPUTAN DAN REZEKI PASTI AKAN ADA YANG AKAN KEMBALI MENGUNJUNGI TANAH SUCI INI. 

Saya dan isteri sentiasa rindu dan mengulangi kisah-kisah di Tanah Suci. Ada waktu menitis air mata mengenang bagaimana kami menjadi intim dan tertaup kasih sayang semula ketika di sana. Benarlah sebagaimana pengorbanan Nabi Ibrahim meninggalkan isteri baginda Siti Hajar bersama isteri. 

Menitis air mata seorang lelaki bila mengenangkan sirah Nabi Ibrahim. Mengenang Nabi Ismail kehausan ditanah gersang. Ketika meminum air Zam-Zam pasti teringat Siti Hajar menyebut Zam-Zam dan memberi Nabi Ismail meminum air mustajab itu. 

Kita menempuh azab ketika menunai haji tidak lama. Kita tidak melihat kambing yang akan disembelih untuk bayaran Dam. Kita tak nampak kambing yang disembelih untuk kurban di Mekah. Tapi apabila berada di Mina sudah pasti kita akan teringat bagaimana Nabi Ibrahim memegang pisau dengan anaknya Ismail sedia menanti untuk dikurbankan. 

Oh, masih ada umat Islam sendiri hendak mengubah hukum berkurban, hukum haji dan sebagainya. Masih ada orang Islam yang kurang ilmu dan imam menghina Allah, Islam dan Rasul-Nya. Kaji, dan bacalah sirah nabi dan rasul agar kita faham segala perjalanan hukum yang termaktub dalam Islam.


1. Sebelum Subuh tadi saya menerima Whatsap daripada seorang sahabat yang memberitahu beliau telah berada di Mina. Bumi gersang yang hanya di huni sekitar enam hari.


Menitis air mata saya mengenang kembali bumi Mina yang amat luas keputihan dipenuhi khemah dan para jemaah haji. Lelaki perempuan, berbagai bangsa melakukan apa saja ibadat. Wirit, berdoa, solat wajib, solat sunat dan melontar di tiga Jamrah. Jamrah Sugra, Jamrah Al Wusta dan Jamrah Al Aqaba

Pembimbing haji akan menasihat bahawa jangan leka dan berdoa kerana di Mina kita akan diuji dengan berbagai rupa.

Semua akan lupa darjat, akan melupai dunia, anak cucu dan harta. Kalau di tanah air nak ke masjid atau surau boleh naik apa saja kenderaan maka di Mina tiada lagi keselesaan itu.

Paling syahdu jika pergi bersama suami isteri, berpeluang membawa ibu dan ayah. Istimewa lagi jika bersama anak-anak maka tiada lain yang dipinta ialah mahu semua keluarga akan berkumpul di Syurga seperti di Mina (juga di Arafah).

Jemaah Malaysia berbeza cara berada di Mina kerana ada jamaah dari India, Pakistan, Bangladesh mereka berkampung di tepi jalan dengan bekalan makanan dan alat tidur.

Selama beberapa hari itulah perwatakan kita akan terlihat jelas. Kasih kepada isteri, sayang kepada suami akan tercantum dan erat di sana. Malah jujur saya katakan istilah asmara lebih syahdu di sana.

Malahan jika kita terkenang sirah Nabi Ibrahim pasti kita akan menangis mengenangkan sikap terbuka Siti Hajar menerima mimpi Nabi Ismail akan dikurbankan.

Bergegar jantung kita sewaktu melontar di tiga Jumrah membayangkan.Nabi Ismail melontar batu ke arah iblis. Pastinya iblis itu masih wujud di Mina.

Hari ini adalah Hari Tarwiyyah di Mekah. Oleh itu jika jemaah haji telah ke Mina hari ini maka hari esok 9 Zulhijjah di Mekah maka jamaah haji akan bergerak ke Arafah. Bumi gersang. Lebih syahdu di sanalah jemaah haji akan memulakan apa saja ibadat selepas Zohor. Kenangan sejarah Nabi Adam dan Hawa pasti jelas terbayang. Arafah diriwayatkan tempat pertemuan Adan dan Hawa.

Pengalaman penulis, ujian Allah tetap akan berlaku kerana ketika ini Allah akan memakbulkan apa saja doa. Bagi kaum keluarga jangan rasa kuatir jika terdengar khabar Arafah hujan lebat, ribut dan sebagainya kerana Allah akan turunkan rahmatnya buat para jemaah haji. Jangan dengar dari sumber yang tidak betul. Dapatkan yang sebenar dari Tabung Haji.

Kita di Malaysia khususnya yang belum menunai haji boleh melakukan puasa sunat Arafah, berkorban haiwan ternakan.

Ketika melihat percikan darah kurban mintalah doa agar tahun-tahun hadapan kita akan dijemput Allah untuk menunai fardu haji.

Jika telah ada akuan simpanan Tabung Haji daftarlah haji paling tidak bersama isteri atau isteri-isteri. Sebab ada rakan saya tunai haji bersama dua isterinya dan kembali ke tanah air dalam keadaan bahagia.

Kepada yang kematian ayah ibu, buatlah Badal Haji di tahun hadapan. Kerana itulah hadiah buat arwah tambahan jika ada pembahagian harta pesaka.

Labbaikallahhumalbaik, Labbaikallahahummalabaik.

Gambar dari arkib: Kenangan sekali seumur hidup. Paling syahdu saya dilantik menjadi Muazim di Mina dan Arafah.

Teristimewa mengalunkan azan ketika khutbah Arafah.

https://www.facebook.com/RaaiManPhotoActive

2. Hari Wukuf di Arafah | Semoga Badal Haji buat Allahyarham Osman bin Ahmad dan Allahyarhamah Putih binti Mat. Hadiah terindah buat ayah dan bonda. Semoga pahala ini sampai buat mereka.
Info petugas di sana urusan Badal Haji berjalan lancar. Jazakallah Ustaz Mohd Rizal Abd Majid
Nota: Suasana di Arafah hari ini.
Mungkin imej ‎4 orang, kawasan luar dan ‎teks yang berkata '‎BERSAMA ěž. 8Juy2022 8 July 2022 Share Favourite Edit Delete More‎'‎‎
Acik Mah, Nur Amirah dan 14 yang lain3. Kenangan Di Arafah:
Selepas solat Jamak Zohor dan Asar saya keluar dari khemah. Tiba-tiba angin kuat dengan hujan menyiram bumi Arafah. Ada yang masuk semua ke khemah, ada yang berpayung sambil disirami hujan.
Saya melihat seorang lelaki Pakistan pekerja memungut sampah meletak pelastik hitamnya dan menadah tangan tinggi ke langit. Lelaki itu berdoa sambil air hujan membasahi kain sarbannya.
Lelaki itu mengambil peluang berdoa walaupun dia tidak berpakaian Ihram. Sudah pasti dia bukan jemaah haji.
Dalam hati saya berdoa semoga doa lelaki Pakistan itu dimakbulkan doa walaupun tidak menunai haji.
Lihatlah peluang yang Allah berikan kepada hambanya.

https://www.facebook.com/RaaiManPhotoActive 


4. Hari raya Aidiladha 2019 saya dan Acik Mah berpeluang membuat Tawaf haji dan Sai haji. Jemaah haji ramai juga melakukan rukun haji ini di samping itu ada yang menantj waktu solat Aidiladha.

Berada dalam kelompok manusia jutaan orang di bumi Suci terasa amat syahdu. Kadang-kadang Acikmah berada jauh di hadapan meninggalkan saya yang berjalan lebih perlahan.

Kami berdua mengambil kawasan tawaf di atas bumbung Masjidilharam. Tujuh pusingan memakan masa satu jam. Lantainya kesat dan terbayang saya lantai Dataran Kaabah di tahun-tahun 50an atau 60an dimana belum ada marmar.

Usia 60an digagahi melengkap tawaf dan ketika pusingan ketika Muazim memulakan seruan untuk solat Aidilfitri.

Walaupun ustaz ada memberitahu kalau tak solat pun tak ada. Tapi saya berkata kepada Acikmah kita solatlah kerana inilah peluang seumur hidup untuk solat Aidiladha. Jika solat Aidilfitri boleh kita ambil peluang pergi umrah ketika hari raya Aidilfitri.

Allah menyusun jadual kami dan terbayang kisah Mabi Ibrahim bersama Siti Hajar. Kisah kekuatan jiwa Nabi Ibrahim meninggalkan isterianya di bumi Mekah yang gersang.

Bezanya kami meninggalkan anak-anak di tanah air. Malah kami meninggalkan darah daging hanya bergantung kepada Allah.

Saudara/i jika ini catatan kenangan haji yang terakhir maka percayalah bahawa tunailah fardu haji di usia muda. Utamakan kewangan dengan menyimpan untuk ke Tanah Suci.

Jemaah haji Malaysia ramai juga yang menunai haji ketika muda namun peratusnya masih rendah.

Usah takut dengan dosa kerana Allah mengetahui siapa kita malah selepas balik haji sudah pasti kita akan berusaha menjadi hamba Allah yang sempurna.

Hari ini hari raya AidilAdha di Malaysia. Ramai yang pernah tunai haji akan terkenang ketika menunai haji.

Tidak berapa hari lagi keluarga, sahabat akan balik dari Tanah Suci. Ziarahilah mereka selepas melalui proses kuarantin. Bukan sekadar nak minum air zam-zam dan makan buat kurma tapi mengambil aura Tanah Suci mana tahu tahun depan giliran saudara?

Nota: Kenangan indah yang hanya boleh dirasai oleh pemilik peristiwa sahaja.

SILA TEMPAH BUKU TREVELOG HAJI TULISAN SAYA -CETAKAN KEDUA.Selamat Berangkat Abang Mad

  Terima kasih semua yang mendoakan buat perjalanan (dengan bas) saya pada malam Ahad hingga siang Ahad ke Kluang untuk menziarahi Allahyarh...