25 Februari 2021

Pesakit Dialisis Wajib Tabah

 

Pesakit Dialisis bukan bermakna dia berada di hujung hayat.

Mesin pencuci darah adalah ikhtiar untuk sihat disamping berdoa agar Allah memudahkan urusan sepanjang usia yang masih ada.
Apabila saya membuat dialisis sejak setahun lalu ada rakan-rakan yang bersimpati dengan mencadangkan berbagai ubat/suplement. Malah entah dedaun apa juga telah disyorkan.
Beginilah untuk memahamkan kepada yang tidak merasainya. Doktor mengatakan bahawa tahap buah pinggang sudah rosak ialah apabila taraf Creatininie telah tinggi. Taraf normal ialah 55-115 umol/L.
Jika berada pada paras lebih dari itu maka doktor sudah membuat pengawalan setiap 3 bulan.
Kami akan dibuat ujian darah tiga bulan sekali. Paras Protin, Potosium, Urid Asid, gula, Hemogelobin, Sel darah putih. Banyak lagi jika nak disenaraikan.
Oleh itu memakan entah apa-apa ubat atau suplement bukanlah penentu pesakit tidak perlu dialisis lagi. Malah resiko untuk dilebih parah akan terjadi.
Bayangkan pemakanan kami diambil kira. Tak semua sayur, buah boleh dimakan. Daging dan berbagai lagi harus diminimumkan pengambilannya.
Bayangkanlah jika kita memakan ubat-ubat yang yang tidak diiktiraf apa akan jadi pada darah, jantung, paru-paru dan hati. Sebab buah pinggang yang lemah sudah pasti akan membuatkan organ lain jadi lemah.
Tidak semua pesakit dialisis mati kerana kerosakan buah pinggang rosak tapi kerana kesan kepada organ-organ lain.
Oleh itu langkah
terbaik
ikut nasihat doktor, makan kena jaga, kawal jumlah air dalam badan, ikut jadual buat dialisis.
Berdoa kepada Allah kerana biarlah mati dijauhkan dari fitnah. Semoga melawan sakit dalam iman, mati dalam Islam.

Tiada ulasan:

Buku Trevelog Haji

Perjalanan mengerjakan haji bukan mudah. Setiap Jemaah haji pasti ada cerita tersendiri sepanjang perjalanan mereka sama ada sebelum mahupun...