09 Mei 2011

Nak jadi Jurufoto?


Semasa Profesor Dr Kamarudin M. Said merakam gambar di sekitar Taman Negeri Endau Rompin Sabtu lepas, saya melabuhkan tubuh di pangkin yang terdapat di kafeteria berhampiran Sungai Endau. Kemudian saya terlelap, kira-kira dalam lima minit kemudian saya tersedar dan mendengar En Razak seorang pemandu pelancong di taman tersebut bersembang dengan Haji Ismail Ibrahim, rakan setugas saya di Unit Foto, Penerbit UKM.

Fotografi mampu menceritakan erti kasih sayang ibu dan anak.

Saya tidak menyampuk perbualan mereka namun dari jauh En Razak berkata, kalau macam dia orang belum layak nak jadi Photographer. Photographer kena lasak Cikgu (bahasa panggilan kepada Haji Ismail), kata En Razak. baru masuk kawasan yang kurang mencabar dah tak tahan. merungut. Makanan lewat sampai dah bersungut. Kalau nak tau macamana orang putih buat kerja tanya budak saya tu, dua minggu dalam hutan tebal buat shooting. Ini baru macam ni dah bersungut.

Itulah hakikat yang hendak saya catatkan di coretan kali ini. Unit Latihan dengan kerjasama Unit Foto, Penerbit UKM sering menganjurkan bengkel fotografi. Setiap kali apabila penganjuran ini dibuat maka tempat-tempat seperti kawasan  belantara dan pergunungan adalah pilihan utama. Namun peserta tidak lah tinggal dalam kemah dan tidur tanpa kemudahan asas. Kami menyediakan kemudahan penginapan yang menarik namun tiada kemudahan bilik bertaraf 3 atau 5 bintang. Ada waktunya bilik chalet dimasuki nyamuk. Ada waktunya halaman chalet dihuni oleh ular kapak.

Inilah hakikatnya. Peserta bukan dari kalangan staff UKM yang berjawatan Jurufoto. Pada lazimnya bengkel fotografi tidak popular seperti bengkel-bengkel yang dianjurkan oleh pihak lain. Kami tidak menyediakan model-model yang cantik atau seksi.  Kami menyediakan kursus seumpama ini kerana kalau ingin menyertai kursus yang lebih menarik seperti perkahwinan, modeling sudah ada organinasi yang telah menganjurkannya di luar UKM. Kalau mereka ada masa dan modal sila sertai kursus-kursus tersebut.

Kami membawa kursus-kursus ala advance kerana matlamatnya selain mencurahkan ilmu fotografi, kami juga ingin membawa latihan ala motivasi ketahanan semangat. Harapan kami, apabila sudah berjaya menyertai kursus ini staff UKM akan balik dengan kekuatan semangat untuk bekerja sebagai Pembantu Tadbir, Juruteknik, Pensyarah dan sebagainya.

Fotografi mampu menaikkan semangat juang tetapi masih berperikemanusiaan


Disamping itu dengan bengkel yang kami anjurkan adalah diharapkan kemahiran fotografi boleh digunakan dalam tugas seharian. Ramai penyelidik yang menggunakan fotografi dalam tugasan mereka. Jadi kursus-kursus yang bermirip tugasann harian kami tekankan.

Bertugas sebagai jurufoto di jabatan kerajaan tidak sama dengan jawatan-jawatan lain dalam sektor awam. Ada waktunya memakai pakaian yang smart bertali leher dan berjeket. Ada ketikanya hanya berbaju T dan berseluar pendek di paya-paya, sungai dan laut. Kasut lasak yang berharga lebih seratus ringgit tidak layak dipakai, tapi mereka hanya memakai kasut getah yang hanya bernilai antara RM8 hingga RM12 sahaja.

Inilah hakikatnya. Kalau ada yang terkenal dikalangan orang-orang ternama itu mungkin kebetulan sahaja. Sebab ada rakan-rakan yang bukan Jurufoto pun masih dikenali oleh orang -orang seperti itu.

Fotografi dapat membawa erti belaian kasih seorang ayah


Oleh itu kalau terdapat iklan kursus yang ditawarkan maka lihat tajuknya terlebih dahulu. Kalau inginkan tilam empok berbatal gebu. Makan nasi berpinggankan yang ternama maka lupakan saja untuk menyertainya. Kami mahu apabila menyertai kursus-kursus ini  mereka akan melupai taraf dan kedudukan. Kami mahu fotogarfi akan menyatukan kita dalam satu pasukan. Sebab kami mahu fotografi menjadikan kita bersatu dalam satu kegilaan dan hilai tawa dan terlupa bahawa kita ada status dan perlu dihormati ketika berurusan ketika berada di kampus kelak!

Tiada ulasan:

Cara-Cara Nak Keluar Masuk Wang Tabung Haji Dengan CIMB Click

  Sejak PKP 1.0 hingga 3.0 urusan nak keluar dan masuk wang ke Tabung Haji menjadi susah. Mana taknya berbaris satu hal, ada masanya TH tutu...