Langkau ke kandungan utama

Dua minggu


Seminggu hanya ada tujuh hari dan enam malam. Itulah yang saya ingin beritahu mengenai seminggu yang saya lalui mulai 16-22 November dan 23-29. Rupa-rupanya sudah dua mingu saya meninggalkan pejabat secara rasmi.

16-21 Nov saya berada di Lata Jarom, 21 hingga 29 Nov saya berada di rumah sahaja. Jemu? saya tidak merasa jemu kerana selama seminggu telah berkesempatan mengemaskinikan blog, facebook, photoblog.

Cuma saya merasakan dan membayangkan saya seperti seorang orang pencen. Kerana tinggal di rumah tanpa urusan kerja di pejabat maka saya seperti orang pencen yang hanya menjadikan rumah sebagai perhentian dalam kehidupan ini.

Namun selama beberapa hari saya mengambil peluang bercuti ini bersama tiga puteri yang sedang bercuti. seorang orang bercuti akhir semester, seorang bercuti untuk mendapat tempat menjalankan latihan industerinya, manakala seorang sedang bercuti akhir semester sekolah dan menunggu keputusan PMRnya. Kesempatan ini dilakukan sebaik mungkin walaupun mereka sudah remaja, namun pengalaman bersama mereka ketika bayi dulu cukup menggamit nostalgia.

Saya memperolehi banyak faedah kerana peluang begini mungkin datang sekali setahun. Justeru saya mengambil peluang menjemput isteri ditempat kerjanya di kampus UKM Kuala Lumpur. Paling tidak saya dapat melihat KL setiap kali ke sana.

Melihat KL umpama melihat dunia. Kerana KL menjadi lokasi pelancong luar negara datang melancong. Terutamanya saya sengaja memandu kereta di jalan Sultan Ismail dan ke Bukit Bintang. KL banyak perubahan sejak saya mengenainya 33 tahun lalu.

Ada waktunya saya menjadi kekok memandu di beberapa lokasi di KL kerana sesetengahnya saya hampir 10 tahun tidak memandu di situ. Ada lokasinya sudah hampir 10 tahun saya tidak melihatnya. Kerana faktor masa dan kesibukan maka tidak semua di lokasi itu saya sempat pergi.

Seminggu di rumah menyaksikan saya mengurangkan stress. Saya tidak menjawab panggilan telefon pejabat. Malahan saya juga tidak menjawab telefon bimbit kerana urusan pejabat. Rupa-rupanya semua rakan-rakan pejabat memahami orang sedang bercuti tidak boleh diganggu. Malahan saya tidak menerima respon dalam Facebook. mungkin mereka juga bercuti, atau mereka kuatir saya akan bertanya "tak kerja ke asyik main FB". Saya tidak bimbang kerana di cacatan dinding ada tertulis "sedang bercuti".

Seminggu saya tidak bertemankan kamera kerana Dia direhat setelah bekerja keras di EXPDC Lata Jarom. Namun ada waktunya saya rindu dengan bunyi "Klik" kamera. Insyaalah minggu depan setelah cuti Hari Raya Aidil Adha tamat kamera akan bertugas semula.

Sempena Hari Raya Aidil Adha 1430/2009 saya ingin mengucapkan Selamat Menyambut Hari Raya Maaf Zahir dan Batin. Semoga pengorbanan yang kita lakukan akan diberkati Allah.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Setelah Anda Bersara

Oleh: Haji Abd. Raai bin Osman PJK: |  KWSP Anda  | Kenali Scammer | Kesihatan Dan Wang Setelah Bersara  | Selepas Lima Tahun Kita Bersara | Seorang yang pernah menjawat jawatan JUSA bersalam dengan saya dan saya mengucapkan selamat bersara. Beliau bertanya macam mana suasana selepas bersara? Saya senyum. Senyuman saya itu membuatkan beliau berkata "seronokkan tak payah fikir apa-apa, boleh lama kat masjid atau surau...", saya ketawa kecil dan mengakui kata-kata tokoh yang baru bersara seminggu. Saya pernah menemui orang yang lebih veteran telah bersara sejak 10, 16 tahun lalu. Mereka bahagia. Ada pula yang saya temui yang baru bersara 2 atau tiga tahun mereka seperti kurang selesa. Itu semua rezeki masing-masing yang sukar kita ramalkan. Paling bahagia ada yang setahun lepas bersara meninggal dunia. Ada rakan saya dalam tempuh belum setahun bersara dapat panggilan menunaikan haji. Lebih menarik ada rakan yang bersara sudah menunaikan haji, melancong ke negara ora

Boria dan Dikir Barat

Boria adalah sejenis teater yang amat popular di negeri utara Malaysia, terutama Pulau Pinang. Secara umumnya asal permainan boria dikaitkan dengan peristiwa Karbala di Parsi. Persembahan boria mempunyai dua segmen iaitu sketsa dan nyanyian. Nyanyian boria diketuai oleh seorang tukang karang (biasanya akan memegang tongkat penunjuk ketika menyanyi). Rangkap karangan boria yang hujung sukukatanya sama setiap rangkap kisahnya berkaitan dengan sketsa yang dipersembahkan. Sailor yang terdiri lebih dari enam orang di belakang tukang karang akan menyanyi dengan mengulangi rangkap pertama nyanyian tukang karang tadi. Alat-alat muzik boria telah berubah mengikut peredaran masa. Namun begitu penggunaan alat-alat muzik seperti violin, marwas, gendang panjang, akordian, harmonika adalah digalakkan. (wikipedia). Dikir Barat merupakan satu persembahan negeri Kelantan yang disampaikan secara berkumpulan. Setiap kumpulan biasanya diketuai oleh seorang

Empat Jam Dalam Bilik Bedah

Bilik Bedah: Itulah papan tanda yang mengerikan bagi seorang pesakit selain Bilik Mayat! Saya di bawah masuk oleh petugas bilik bedah untuk kali keenam dan kali kedua tahun ini. Ketika masuk suasana bilik bedah sudah jadi biasa walaupun peralatannya jarang diketahui umum. Ini adalah kesekian kali saya akan dibedah tanpa tidur sepenuhnya (bius). Kali ini melibatkan organ jantung. Jika buat BayPass pasti tidur sepenuhnya. Jam sudah 2.30 petang ini bermakna saya sudah puasa 14 jam 30 minit sejak tengahmalam tadi. "Ok tuan saya akan bius" kata doktor dituruti sakit di bahagian celah paha. Tidak lama lepas itu terasa darah mengalir dan saya pasti proses bedah telah bermula. Terasa doktor memasukkan tiub untuk proses Angeogram. Doktor kepada saya selepas itu saluran tuan tersumbut 100%. Sebelum itu 96%. Oh saya beristiqfar. "Baik tuan saya akan Drill selepas masuk bellon". Apa yang saya rasa? Terasalah sedikit sengal di dada. Pastinya di saluran jantung. Takut? Sudah pas