Ceramah: Saya Jurufoto Makan Gaji

Saya akan mengadakan satu ceramah yang bertajuk: Saya Jurufoto makan gaji pada 19 Januari 2018. Penganjur: Perpustakaan Tun Sri Lanang UKM. Ceramah ini akan membicara bagaimana saya melalui detik-detik kehidupan dalam kerjaya sebagai Jurufoto dengan memperolehi kehidupan yang damai dan selesa walaupun tidak berpangkat besar. Ceramah ini diadakan menjelang persaraan saya pada April 2018.

Kepada yang berminat sila hubungi saya di emel: raaios@yahoo.com

11 April 2009

Inilah kehidupan seorang Jurufoto

Hari ini sudah empat hari saya dan rakan-rakan lain (Ismail, Kamarul dan Ruhaizad) berada di Labuan kerana membuat liputan fotografi dan Vedio untuk Bengkel Penghasilan dan Penggunaan Media.

Labuan bukanlah besar sangat. Perjalanan darat 95 km. Labuan cantik dengan suasana lautnya. Paling menarik ialah kampung airnya itu Kampung Patau-Patau 1 dan 2. Semasa kami tiba pada 8 April saya dan rakan telah melawat Kampung Patau-Patau 2. Sebenarnya sudah puas menjelahi kampung tersebut sehinggakan Ruhaizad dan Kak Azizan hampir 6 kali menelefon saya dan Kamarul. Namun kerana asyik dengan pemandangan di kampung tersebut kami hanya membiarkan mereka di jeti kampung tersebut. Hampir senja baru kami balik semula ke jeti.

Semalam, pukul 4 petang saya, Ismail membawa Ketua kami Prof. Dr. Kamaruddin M.Said ke Kampung Patau-Patau 1. Kali ini kami bersama "bos" masuk semula kampung ini yang menjadi tumpuan pelancong sekiranya datang ke Labuan.

Prof. Kamaruddin yang juga minat dengan fotografi dapat merakam gambar-gambar suasana kampung air. Hampir senja kami baru kembali ke daratan.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan